Labbūtības ceļakarte Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijā.

Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas Skolēnu pašpārvaldes aktīvās dalībnieces- K. Balčūne, N. Arbidāne un D. Trupavniece- un direktora vietniece audzināšanas jomā S. Arbidāne š.g. 12., 13., un 14. augustā piedalījās Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras atklātā projektu konkursa “Atbalsts jauniešu iniciatīvu projekta “Labbūtības ceļakarte skolā īstenošanai”” klātienes mācībās emocionālās kompetences stiprināšanai, kuru mērķis ir atbalstīt psihoemocionālās veselības veicināšanas pasākumus skolās Covid -19 pandēmijas radīto seku mazināšanai.

Apmācības vadīja profesionāli un radoši jaunatnes speciālisti K. Castranovo un S. Andrejevs. Trīs dienu laikā noritēja produktīvs un interesants darbs ar Latgales skolu jauniešiem, tā rezultātā katra dalībskola guva idejas un praktiskas zināšanas un iemaņas Labbūtības ceļakartes izveidei. Rēzeknes valsts 1. ģimnāzijas skolēni izstrādāja projektu “Labbūtības ceļakarte skolā īstenošanai”,  kas tika iesniegts konkursam un veiksmīgi apstiprināts, tā rezultātā šī projekta realizēšanai tika  iegūti Euro 1000.00.

Šogad 15. un 16. oktobrī Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijā epidemioloģiskās drošības drošajā jeb zaļajā  režīmā tika realizēts pirmais  iniciatīvu projekta “Labbūtības ceļakarte skolā īstenošanai“ pasākums – Stresa vadība. Praktiskā psiholoģija -, ko vadīja Uģis Strauss, praktisko nodarbību vadītājs, SIA “Strauss Innovation” valdes loceklis.  Projekta laikā ģimnāzijas 9.-12. klases jauniešiem tika vadītas apmācības, kurās jaunieši guva daudz jaunas informācijas par stresa vadīšanu, savu emociju kontroli, laimes meklēšanu, mērķu izvirzīšanu, nākotnes plānošanu,  kā arī guva praktiskas metodes, ko var praktizēt, tādējādi padarot savu dzīvi pilnvērtīgāku. Visiem dalībniekiem bija iespēja uzdot sev interesējošos jautājumus un saņemt atbildes no profesionāla kouča U. Strausa, kurš aizrāva jauniešu auditoriju ar saistošiem dzīvesstāstiem un interesantām metodēm stresa vadībā. Šajā pasākumā jaunieši guva lietderīgu informāciju un jaunu pieredzi, kā arī praktiskas metodes. Ikkatram, kurš piedalījās divu dienu apmācībās, ir iespēja uzlabot savu dzīves kvalitāti.

Turpmāk tiek plānotas jaunieši attālinātās tikšanās, kurās tiks izstrādāts plāns, kā iegūtās zināšanas un prasmes nodot saviem ģimnāzijas biedriem.

Šī projekta ietvaros Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas jauniešiem vēl ir paredzētas mācības pie personības izaugsmes treneres E. Johansson, jaunieši izzinās  indivīda iekšējo potenciālu, kas ļaus izglītojamajam pievērst uzmanību savai iekšējai pasaulei, mērķu izvirzīšanai un to sasniegšanai. Jaunieši apgūs konkrētas metodes, veidojot komunikāciju un savstarpējo saziņu reālā vidē. Tiks aktualizētas komunikācijas uzvedības normas digitālā vidē un jauniešu iepazīstināšana ar e-ētiku. Ar nepacietību gaidām Rēzeknes Valsts ģimnāzijas absolventes, supervizores, koučes L. Žubules nodarbības, kuru mērķis ir pievērst/ akcentēt jauniešu uzmanību rūpēm pašam par sevi. Nodarbības procesā tiks aktualizēti tādi būtiski aspekti kā motivācija, paradumu mainīšana, holistiskā pieeja, refleksija. Izglītojamajam ir jāapzinās, ka ir jāmāk rūpēties pašam par sevi, jāiepazīst un jāizprot sevi, lai spētu sev palīdzēt un nepieciešamības gadījumā lūgt palīdzību speciālistiem.

 

S. Arbidāne,

d.v.a.j.