Karjeras nedēļa 2021 “IKT Tavai karjerai”

Cik liela nozīme ikviena cilvēka dzīvē ir tehnoloģijām? Visticamāk – milzīga! Nez vai mēs savu ikdienu varam iedomāties bez telefona, datora, TV un citiem noderīgiem “gadžetiem”.

Katru gadu rudenī Latvijā tiek organizēta “Karjeras nedēļa”, lai aicinātu skolēnus padomāt par savu nākotnes profesiju, izpētīt darba dzīvi dažādās nozarēs un izlemt, vai redzētais un dzirdētais ir saistošs tik lielā mērā, lai par to sāktu domāt kā potenciālo nodarbošanos.

Šajā gadā ” Karjeras nedēļas” ietvaros tika pētīta IKT (informācijas un komunikācijas tehnoloģiju) joma. Ar dažādu nodarbību un pasākumu palīdzību, skolēniem tika dota iespēja ielūkoties plašajā un daudzveidīgajā IKT profesiju pasaulē.

Sadarbībā ar Rēzeknes Valsts 1.ģimnāzijas datorikas un programmēšanas skolotāju Edgaru Žogotu visu klašu skolēni, kuri apgūst IT nozares mācību priekšmetus, piedalījās programmēšanas mācībstundā. Tajā skolēni guva ieskatu JavaScript programmēšanas valodā un saprata, ka programmēšana var būt ļoti radošs un aizraujošs process, kurā darboties var ikviens.

Vecāko klašu skolēniem bija iespēja noklausīties IKT nozares pārstāvju diskusiju “Kā es nokļuvu IKT nozarē?”. Diskusijas dalībnieki sniedza plašu un daudzpusīgu informāciju par IKT profesijām un atspēkoja dažādus sabiedrībā pastāvošus mītus par tām. Diskusijas ieraksts ir pieejams Facebook #TavaiKarjerai kontā.

Tiem jauniešiem, kuri savu nākotni jau plāno saistīt ar IT nozari vai arī par to pastiprināti interesējas, tika dota iespēja piedalīties ideju hakatonā “Manas karjeras kods”, kur varēja sniegt savu redzējumu par to, kā skolēniem veiksmīgāk izvēlēties savu nākotnes profesiju ar mūsdienu tehnoloģiju sniegtajām iespējām. Jāatzīmē, ka hakatonā varēja piedalīties tikai 20 komandas no visas Latvijas, tostarp arī ģimnāzijas jaunieši. Pasākums bija vērtīgs ar to, ka tajā savu atbalstu un noderīgas zināšanas jauniešiem sniedza labākie IT nozares pārstāvji.

Ģimnāzijas ilggadējais sadarbības partneris karjeras pasākumu īstenošanā ir Krišjānis Daugulis, kas arī pārstāv IKT nozari. Viņš “Karjeras nedēļas” ietvaros aprunājās ar 12. klases skolēniem, kuriem jau tūdaļ būs jāpieņem lēmums par turpmākās profesijas apguvi. K. Daugulis informēja jauniešus par IKT nozares profesijām un to nepieciešamību mūsu nākotnē.

Karjeras izvēles jautājumi ir ļoti svarīgi, jo to pamatā ir tas, cik apmierināts ar savu dzīvi būs cilvēks, tāpēc ar “Karjeras nedēļas” noslēgumu dažādi pasākumi nebeigsies. Skolēni arī turpmāk tiks informēti par dažādām darba nozarēm un karjeras veidošanas aspektiem, lai laika gaitā varētu pieņemt lēmumu par sev piemērotāko nodarbošanos.

Visi “Karjeras nedēļas” pasākumi notika attālināti, ievērojot valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības.