15. oktobris – Valsts valodas diena

Latvijas Valsts prezidents Egils Levits ir ierosinājis šogad un turpmāk 15. oktobri atzīmēt kā Valsts valodas dienu, lai īpaši godāt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā.

Arī mūsu ģimnāzijas skolēni šo dienu īpaši atzīmēja pirmo gadu. Jaunieši aizdomājās par valodas vērtību un tās nozīmi. Lasot jauniešu atziņas par

Latviešu valoda man ir…, esmu pārliecināta: latviešu valodai BŪT!

Lūk, dažas mūsu – Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas – skolēnu atziņas:

Latviešu valoda – tās ir manas mājas, mana dzimtene, vieta, kur es piedzimu un izaugu. Latviešu valoda ir daļa no manas tagadējās dzīves. Tā ir kā mazs putnēns, par kuru jārūpējas, kurš jākopj un jāsaudzē, un tikai tad tā izaugs un attīstīsies. Latviešu valodas nākotne atkarīga no manis un citiem Latvijas iedzīvotājiem, mēs esam atbildīgi par valodas dzīvotspēju.

(Liāna, 11.kl.)

Latviešu valoda  ir manu senču valoda. Tā ar milzīgu piepūli apvieno manu tautu, tik atšķirīgu un individuālu. Latviešu valoda ir mans un manas ģimenes identitātes simbols. Tā ir mainīga kā dzīve, tai piemīt dažādas īpatnības, bet gadsimtiem cauri manu valodu tauta ir sargājusi, lolojusi, tā ir paaudžu mantojums, kas glabājams un kopjams.

(Jūlija, 11.kl.)

Latviešu valoda ir mana dzimtā valoda, manas saknes šajā zemē. Šī valoda katram latvietim ir dārgums, kas jāaizsargā un jāmīl.

(Marks, 11.kl.)

Latviešu valoda man ir kā piederības zīme Latvijai, mans pamats, bez kura neviena ēka netiek būvēta. Bez savas valodas mēs nebūtu latvieši, valoda ir mūsu apliecinājums un  iespēja būt tautai.

(Kristaps, 11.kl.)

Latviešu valoda man ir valoda, kurā komunicēju ar cilvēkiem, kas saprot latviešu valodu. Es uzskatu, ka latviešu valoda ir unikāla, tāpat arī citas pasaules tautu valodas. Galvenais ir tas, par ko ir mūsu sarunas, nevis tas, kādu valodu lietojam, jo valoda ir veids, kā komunicēt, kā rast savstarpēju sapratni.

(Anna Marija,11.kl.)

Latviešu valoda man ir dzimtā valoda, ta, kas man rada iekšēju drošību un dod iespēju brīvi izteikt savas domas.

(Samanta, 10.kl.)

Latviešu valoda ir manas valsts un tautas īpašums. Šī ir valoda, kurā es runāju un izmantoju tās daudzveidību. Valoda ir daļa no manas dzīves, to es dzirdu, sajūtu, saklausu.

(Darja, 10.kl.)

Latviešu valoda man ir dzimtā valoda, kuru runāju savā dzimtajā zemē Latvijā. Izsakot katru skaņu, sadzirdu tās melodiskumu. Es lepojos ar to, ka dzīvoju Latvijā un runāju latviešu valodā.

(Adelīna, 10.kl.)

(Foto no RV1Ģ skolēnu kopdarba – no kastaņiem izveidots raksts- VALSTS VALODAS DIENA-  ģimnāzijas pagalmā)

S. Arbidāne,

direktora vietniece audzināšanas jomā