Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas 12. klases jaunieši apmeklē Rīgas Stradiņu universitātes Anatomijas muzeju

Pašā novembra mēneša nogalē 12. klases ģimnāzisti, Latvijas Skolas somas atbalstīti, apmeklēja Rīgas Stradiņu universitātes Anatomijas muzeja muzejpedagoģijas nodarbību un zīmēšanas stundu “Sirds”, kā skolēniem tika piedāvāts iepazīties ar muzeja vēsturi un ekspozīcijas eksponātiem, kā arī izzinošā gida stāstījums par cilvēka ķermeņa anomālijām un slimībām.

Mūsu ģimnāzijā jau tradicionāli mācās daudz skolēnu, kuru mērķis pēc ģimnāzijas absolvēšanas  ir medicīnas studijas kādā no augstākajām izglītības iestādēm, līdz ar to mūsu ģimnāzistiem šīs nodarbības bija ļoti svarīgas.

Skolēnu viedokļi par redzēto un piedzīvoto:

Rinalds: nodarbība bija ļoti interesanta un jautra, kā arī uzzināju daudz ko jaunu anatomijas muzejā. Muzeja gids interesanti pastāstīja par anatomiju.

Anna Marija: kopumā man ļoti patika. Nodarbība iekļāva sevī gan izklaides, gan jaunas, pamācošas un zinātniskas informācijas kopumu. Tika apmeklēts Anatomijas muzejs, kur mūsu grupu satika muzeja gids, kura izvadāja mūs pa visu muzeju, smalki un interesanti izstāstot mums par visu, ko redzējām preparātos. Muzeja apmeklējums deva ikkatram tikai guvumus, jo šādu vietu apmeklējums noteikti atstāj atmiņā interesantus, zinātniskus faktus, kas liecina par izglītošanos.

Kaspars: Nodarbība man patika, izbaudīju katru momentu no šīs dienas, bija piedzīvojumu bagāta diena.

Ilmārs: Esmu ļoti pateicīgs, ka mūsu klases spēja savākties un aizbraukt šādā izbraucienā. Labi pavadījām laiku kopā ar draugiem. Paldies par tādu iespēju, kas ne tikai izklaidēja mums, bet arī izglītoja.

Pauls Rafaels: Šis bija visjautrākais pasākums. Man bija ļoti interesanti anatomijas muzejā.

Marks: Man patika, bija interesanti atrasties RSU muzejā

Rinalds: Bija ļoti interesanta un jautra nodarbība, kā arī uzzināju daudz ko jaunu anatomijas muzejā. Muzeja gids interesanti pastāstīja par cilvēka anatomiju.

Zlata: Man muzeja nodarbības patika, bija iespēja paskatīties uz sevi no iekšpuses, kas bija diezgan pārsteidzoši , un arī ekspozīcija lejas stāvā bija ļoti interesanta, lika aizdomāties, cik mēs visi esam dažādi un unikāli.

Kimons: Apmeklējot anatomijas muzeju, man radās lielāka saprašana par cilvēka ķermeņa uzbūvi. Muzejs bija ļoti iespaidīgs, jo tas ir veidots no īstiem eksponātiem.

Omars: Man šī nodarbība šķita ļoti patīkama, tas bija pirmais mūsu klases pasākums kopš pandēmijas sākuma. Bija prieks aizbraukt uz Rīgu kopā ar visu klasi un saviem draugiem, jo pavadīt laiku ar draugiem uz ilgāku laiku ārpus skolas, manuprāt, ir labs veids, kā atpūsties. Anatomijas muzejs deva reālu iespēju redzēt, kā izskatās cilvēka ķermenis no iekšas.

Rolands: Muzejs bija ļoti interesants, bija iespēja uzzināt daudz ko jaunu. Daudzas lietas redzēju pirmo reizi un biju patīkami iespaidots.

Endija: 1. novembrī mums bija iespēja apmeklēt RSU Anatomijas muzeju, kura kolekcija ir vismaz 100 gadus veca. Mēs varējām paskatīties uz cilvēka orgāniem un ķermeni ārsta acīm – redzēt visus kaulus un asinsvadiņus. Muzeja gide mums pastāstīja, ka ir gan slapjie, gan skeleta preparāti. Šķietami tik pašsaprotamas lietas varējām apskatīties no reālā skatupunkta.

Laimonis: Visvairāk man patika galvaskausu siena, kas lika apzināties, ka tie ir bijuši īsti cilvēki ar reālām dzīvēm, taču nu ir palikuši tikai viņu skeleti.

Viktorija: Muzejs ļāva izprast to, cik tomēr mēs esam atšķirīgi ar savām ķermeņa vai pat orgānu īpatnībām un to, ka tikai mēs paši esam atbildīgi par sava ķermeņa veselības stāvokli.

Ieva Luīze: Muzeja apmeklējums deva man jaunas zināšanas par cilvēka anatomiju, iepriekš manas zināšanas bija minimālas, bet, piedaloties zīmēšanas nodarbībā un  apskatot izstādi un noklausoties gidu, es uzzināju daudz vairāk. Vairākiem muzeja eksponātiem bija vēsture un skaidrojumi. Uzzināju, kā izskatās vairākas slimības cilvēka organismā no plaušām līdz iedzimtām slimībām.

Anastasija: Ļoti patika muzejā. Ir ļoti forši, ka Latvijā ir tāda vieta, kur var apskatīt cilvēka anatomiju. Pārsteidzoši bija redzēt ne tikai to, ko visi māca skolā, bet anomālijas, par kurām jāzina cilvēkiem.

Jūlija: Muzeja apmeklējums bija interesants piedzīvojums, kura laikā mums bija dota iespēja apskatīt cilvēku ķermeņa anomālijas, tā novirzes no normas. Kā arī apskatījām slimības, ar kurām sastopas bērni arī mūsdienās.

Ardis: Man ļoti patika , interesants bija muzejs, jo varēja apskatīt faktiski to, kas atrodas tevī , ar ekskursiju esmu apmierināts!

Lauris: Kopumā muzeja apmeklējums bija ļoti izzinošs.  Guvu jautras emocijas.

Viktorija: man ekskursija uz muzeju ļoti patika, daudz, kas palika atmiņā, daudz ko interesantu pastāstīja muzeja gids, par ko es ļoti pateicīga, ka mans redzesloks par savu ķermenis, orgāniem utt. palika lielāks.