Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas izglītojamā debatē Rīgas pilī

 

Pirms gada  – 2022. gada 15. februārī – par godu Latvijas Valsts Satversmes 100 gadadienai prezidents Egils Levits aizsāka diskusiju ciklu “Satversmei100: vērtības nākotnei”, kura atklāšanā Rīgas pilī piedalījās astoņi jaunieši no visas Latvijas, tai skaitā Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas izglītojamā Nikola Princova, kur viņa diskutēja par dilemmām mūsu valsts pamatlikumā. Debates rīkoja Valsts prezidenta kanceleja sadarbībā ar Vidzemes Augstskolu, biedrības “Quo Tu domā?” un “Eiropas Kustība Latvijā”. Debates ar jauniešiem tika aizvadītas visos Latvijas reģionos – Vidzemē, Latgalē, Zemgalē, Kurzemē un Sēlijā. “Satversmei100: vērtības nākotnei” diskusiju mērķis bija sekmēt jauniešu līdzdalību Latvijas nākotnes veidošanā – mudināt jauniešus domāt par mūsu valsts vērtībām, formulēt savas domas, kā arī pārspriest un sadzirdēt citu viedokli par mums katram svarīgiem jautājumiem.

Debašu atklāšanas tēma bija “Vārda brīvība un cilvēka cieņa”. Nikola Princova uzsvēra izpausmes brīvību un cilvēka cieņas jautājumus. Dilemmas un līdzsvara meklējumos Nikola bilda: “Satversmes 113. pants nosaka – valsts atzīst zinātniskās, mākslinieciskās un citas jaunrades brīvības, un Satversmes 100. pants paredz tiesības uz vārda brīvību. Mums kā demokrātiskai sabiedrībai ir jāļauj cilvēkiem izpausties, jo parasti tās trakākās un šķietami neiespējamākās idejas ir tās labākās.” Kā problemātisko jautājumu ģimnāziste izvirzīja tiesas procesu saistībā ar Kristiana Brektes uzgleznoto murāli “Veltījums Džemmai Skulmei”, paužot: “Ja mēs nonāksim līdz noteiktiem standartiem, kā cilvēkam jādomā un jāizpaužas, mēs vairs nevarēsim progresēt, un tad iestāsies stagnācija vai, vēl sliktāk, notiks regress.” Rezultātā tika gūta atziņa, ka “māksla ir viens no izpausmes veidiem, kas prasa neordināru domāšanu. Tā ir subjektīva un mēs savu subjektīvo nevaram uzspiest par vienīgo pareizo”.

Tieši pēc gada, 2023. gada 15. februārī, Latvijas Valsts prezidenta aicināti, visi jaunieši, kas kopā ar Valsts prezidentu diskutēja 2022.gadā rīkotajos debašu ciklos, kopā ar savu skolu direktoriem un skolotājiem, tostarp  Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas izglītojamā Nikola Princova, viņas pedagoģe Ilona Lagzdiņa un direktors Jānis Poplavskis, ieradās debašu cikla “Satversmei100: vērtības nākotnei” svinīgajā noslēguma pasākumā Rīgas pilī. Pasākumā jauniešu un pedagogu komandām vajadzēja izvēlēties 12 svarīgākās valsts vērtības un tās sarindot hierarhiskā kārtībā, un argumentēt savu izvēli. Prezidents noklausījās katras komandas prezentāciju un sniedza komentārus. Tika rīkota viktorīna par Satversmes vēsturi, kā arī neformālā gaisotnē diskutēts par dažādām valsts pamatlikuma dilemmām un tā nozīmi Latvijas valsts attīstībā.

Vēlamies īpaši pateikties Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas skolotājai Ilonai Lagzdiņai, direktoram Jānim Poplavskim un Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītājam Arnoldam Drelingam par atbalstu Nikolas personības izaugsmē.