Jaunumi KiVa

Laimīgi bērni: iniciatīvas un aktualitātes

461923596_122197498808066431_7576704238390702239_n

Laimīgi bērni: iniciatīvas un aktualitātes

Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas sociālā pedagoģe Indra Kolendoviča dalās pieredzē par to, kā KiVa programma ir mainījusi skolas kultūru un klimatu: “Skolēni arvien vairāk vēlas, lai viņu skola būtu droša un atbalstoša vieta, kurā bulings tiek novērsts jau pirms tā rašanās. Skolas vadība aktīvi veicina KiVa ieviešanu, uzsverot pedagogu motivāciju, savstarpējo attiecību uzlabošanu un drošas vides radīšanu.

Programmas ietekmē ir ievērojami samazinājies vardarbības un pāridarījumu skaits, pieaugusi empātija un savstarpējā uzticēšanās. Skolēni ne tikai spēj atpazīt un risināt konfliktsituācijas, bet arī jūtas pārliecinātāki, tic saviem spēkiem un labprāt vēršas pie skolotājiem pēc palīdzības. Turklāt pozitīvas skolēna–skolotāja attiecības ir kļuvušas par skolas kultūras neatņemamu daļu, veicinot labvēlīgu mācību vidi.

Tomēr izaicinājumi, ieviešot KiVa programmu, nebija mazi – sākotnēji skolēniem un pat vecākiem bija grūti saprast, cik izplatīts un kaitīgs var būt bulings. Ar sociālā pedagoga atbalstu un mērķtiecīgām nodarbībām izdevās radīt drošu emocionālo vidi, kurā skolēni varēja brīvi paust savas domas un mācīties, kā pārvarēt grūtības. Mācību gada beigās skolēni pauda savu atzinību par programmu, norādot, ka viņu attieksme pret skolu un vienaudžiem ir kļuvusi pozitīvāka.

Mēs turpinām strādāt, lai Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzija būtu vieta, kur katrs skolēns jūtas droši un atbalstīts.”

#KopāPretBulingu #KiVaLatvija