Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas 7.a klases ģimnāzisti apmeklē Latgales Kultūrvēstures muzeju

 

Ar Latvijas Skolas somas atbalstu 13.12.2022. ģimnāzijas 7. A klases skolēni piedalījās  muzejpedagoģiskās programmas “Zemes dzīļu noslēpumi” nodarbībās, ko organizēja Latgales Kultūrvēstures muzejs.

Praktiski darbojoties grupās, dalībnieki noskaidroja, ko var atrast zemes dzīlēs un cik liela nozīme senvēstures pētīšanā, senču sadzīves izzināšanā ir arheoloģiskajiem izrakumiem. Skolēni iejutās arheologu lomā un veica “izrakumus” ar smiltīm piepildītā koka kastē, pēc tam analizēja atradumus. Nodarbības laikā skolēni padziļināja zināšanas par vēsturi, kultūrvēsturi, mācījās izprast, cik svarīgi ir saudzīgi izturēties pret vidi. Nodarbībā skolēni varēja iepazīties gan ar 1980.–1983. g. arheoloģiskajos izrakumos atrastajām senlietām, gan ar arheoloģisko izrakumu materiāliem, kas iegūti Rēzeknes viduslaiku pilskalna aizsardzības zonā 2010.g. pirms Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra “Zeimuļs” celtniecības.

Skolēnu viedokļi:

Man bija interesanti tas, ka mums rādīja dažādas atrastas lietas no zemes dzīlēm.

Man ļoti patika gide Renāte. Bija interesanti darboties smilšu kastē.

Man ļoti patika, ka programmas vadītāja Renāte vadīja un ļoti interesanti stāstīja. Es daudz ko jaunu  uzzināju. Ļoti, ļoti patika aktivitāte.

Man vakar ļoti patika stāsts par “Zeimuļa” celšanu.

Bija interesanti darboties izrakumos.

Man patika tas, ka mēs bijām smiltīs meklējuši lietas, jo nebija zināms, ko atradīsim. Man ļoti viss patika.

Man patika ceļojums uz muzeju, jo tur bija interesanti meklēt lietas zem smiltīm un bija interesanti klausīties mūsu gidi Renāti. Es uzzināju, ka mūsu Rēzeknes upē skolēns (viņš arī mācījās mūsu skolā) atrada taura galvaskausu.

Man patika gide Renāte. Man ļoti patika meklēt dārgumus.

Nodarbība bija ļoti pamācoša, man vislabāk patika būt par arheologu, bija interesanti uzzināt par izraktām lietām, kuras atrada zem Austrumlatvijas pakalpojuma centra “Zeimuļs”, kā noteikt vecumu traukiem u. c izraktām lietām.

Man ļoti patika būt par arheologu. To ko mums stāstīja par arheologa darbu bija ļoti interesanti klausīties. Bija ļoti laba vadītāja – Renāte.

o