Erasmus projekta mobilitātes Turcijā

Šī gada 21.- 25. martā Erasmus+ projekta “Our past our future'” mobilitāšu ietvaros Rēzeknes Valsts 1.ģimnāzijas skolēni Kristiāns Upenieks, Endija Juškāne, Rendijs Stikuts, Amanda Kazinika un pavadošās skolotājas Olga Gritāne un Ilona Lagzdiņa devās uz lielāko pilsētu Turcijā- Stambulu, uz Naci Eksi Anadolu Licesi. Finansējums mobilitāšu un aktivitāšu īstenošanai  gūts Erasmus+ programmas ietvaros no Erasmus+ skolu partnerības piešķirtajiem līdzekliem sadarbībā ar VIAA.

Erasmus+ projekta mobilitātes – vērtīgs un pieredzes bagāts piedzīvojums. Ielūkošanās  atšķirīgas kultūras vērtībās, interesēs, prasībās un dzīvesveidā liek patiesi novērtēt mums dotās iespējas un brīvību dažādos aspektos, piemēram, reliģisko un ģērbšanās veidu. Stambulā pavadītās 6 dienas un katra no tām bija lietderīgas gan projekta aktivitātēs, gan izbaudot materiālo un kulināro kultūras mantojumu plašajā lielpilsētā Stambulā kopā ar Latvijas, Grieķijas, Itālijas, Rumānijas un Turcijas partnerskolu delegācijām.

Projekta ietvaros skolēniem bija jāveic uzdevums – jāiepazīst  kultūras mantojums un jāpiedāvā tā attīstības iespēju plāns. Gülhane parks, kas atrodas Eminonu rajonā Stambulā, ir viens no pirmajiem tās sabiedriskajiem parkiem un vēsturiski nozīmīgākā vieta, kopš ir Topkapi pils daļa. Lai gan ir labi pazīstama un atrodas pilsētas centrā, ir jāattīsta un produktīvi jāizmanto, izmantojot tās kultūras, dabas un vēsturisko nozīmi. Tāpēc skolēnu grupām bija jāpiedāvā biznesa aktivitātes parkā, lai tā apmeklējums būtu pievilcīgs, saistošs ikvienam apmeklētājam.
Projekta aktivitāšu ietvaros dalībnieki iepazinās ar Arheoloģijas muzeja un Stambulas Vēstures, zinātnes un tehnoloģiju muzeja izstāžu un programmu piedāvājumu, apmeklēja radošās un izzinošās darbnīcas, tikās ar Sabahattin Zaim universitātes pārstāvjiem. Prezentējot savu skolu, pilsētu un valsti, projekta dalībnieki iepazinās ar dalībvalstu izglītības iestādēm, kultūras un dabas objektiem, iepazina viņu kultūru, valodu, tradīcijas.
Uzskatām, ka projekta mērķi esam sasnieguši, jo,  pateicoties saturīgi bagātajām apmācībām, visi projekta partneri ieguva jaunas zināšanas, prasmes un iemaņas. Kā pozitīvu piemēru varam minēt mācību priekšmetu pasniegšanu, izmantojot valodas un IKT apmācībās. Rēzeknes Valsts 1.ģimnāzija aktīvi piedalās starptautiskos sadarbības projektos izglītības jomā,  pārliecinoties, ka šāda veida sadarbības projekti ir neaizvietojami, lai skolas mācību procesu veidotu interesantāku, skolēniem motivējošāku un daudzveidīgāku.
 
Anita Deksne, projekta koordinatore