12.m1 klases izglītojamie piedalās pasākuma “Rosinātava” tiešsaistē

Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas 12. M1 klases izglītojamie šī gada 24. februārī piedalījās pasākuma “Rosinātava” tiešsaistē. Tā ir neformāla un radoša, studentu rīkota konference vidusskolas posma jauniešiem, kurā uzstājas sabiedrībā pazīstamas personības, dalās savos pieredzes stāstos, motivējot un iedrošinot jauniešus. Šogad konferencē uzstājās Emīlija Sama, Dārta Daneviča, Nauris sakss Konstantinovs, Gundega Skudriņa, Lelde Ceriņa, Kristīne Balode, Edgars Haritončenko, Sanda Dejus, Kaspars Kambala, Pēteris Upelnieks, Miks Dukurs, Evelīna Pārkere, Rick Feds un Mārtiņš Sesks.

Rēzeknes Valsts 1.ģimnāzija kolektīvs pateicas konferences “Rosinātava” komandai par ļoti noderīgu darbu, ko viņi veic mūsdienu jauniešu iedvesmošanā, motivēšanā un izglītošanā!

Ieskatam mūsu ģimnāzijas jauniešu pārdomas par dalību šajā pasākumā:

Ginta:Piesakoties pasākumam “Rosinātava”, domāju, ka nosēdēt piecas stundas lekcijās būs nogurdinoši, jo nezināju, ko gaidīt, tomēr notika pavisam pretēji. Visas pasākuma tēmas – mentālās slimības, attiecības, mobings, atkarības – izrādījās tiešām interesantas un aktuālas kā man, tā mūsdienu jauniešiem kopumā.

Visspilgtāk atmiņā palika pirmie runātāji – influencere Emīlija Sama, aktieri Dārta Daneviča un Nauris Brikmanis, – kuri ātri piesaistīja uzmanību, kad viņi atklāti runāja par savu pieredzi ar dažādām mentālās veselības problēmām un stigmām, kas ar tām saistītas. Bija ļoti noderīgi dzirdēt citu cilvēku stāstus un ieteikumus, kā tikt ar to visu galā, tā kā daudz kur arī varēju saskatīt līdzības ar sevi.

Lai gan man pašai nav problēmu ar atkarībām, ilgi atcerēšos dažādu slavenību skumjo pieredzi ar tām. Domāju, ka dzirdētais vēl vairāk liks aizdomāties jauniešiem, kas paši jau ir atkarīgi vai ceļā uz to, tā kā tika detalizēti arī aprakstītas apreibinošo vielu lietošanas graujošās sekas, īpaši Kaspara Kambalas gadījumā – izbojātas attiecības ar ģimeni, zaudētas milzīgas naudas summas utt.

Es tiešām izbaudīju šo pasākumu, jo beidzot tika pievērsta uzmanība šīm nozīmīgajām tēmām bez jebkādas kauna izjūtas. Manuprāt, ir ļoti svarīgi dzirdēt par tādām lietām tieši no reālām personām, jo tas liek apzināties, ka jebkuram var būt problēmas, par kurām mēs nenojaušam, kā arī saprast, ka nekad nevajag baidīties lūgt palīdzību.

Annija: “Tiešsaistes apmeklētais pasākums “Rosinātava” mani ļoti iedvesmoja. Tur tika apspriestas tēmas kā vientulība, mobings, cīņa ar atkarībām un depresija. Šis pasākums mani vairāk iedrošināja nebaidīties un stāties pretī savām problēmām. Ļoti interesanti bija paklausīties Latvijā atpazīstamu cilvēku stāstus, kam viņi ir gājuši cauri un kā viņiem ir tagad. Tas ir drosmīgi runāt par tēmām, kuras īsti netiek apspriestas skolā vai citur. Šis pasākums man palīdzēja mainīt domas par dzīvi un kļūt labākai nekā iepriekš. Noteikti apmeklētu šāda veida pasākumu vēlreiz.

Lāsma:” Rosinātava 2021″ bija ļoti iespaidīgs un motivējošs sarunu festivāls. Galvenā tēma bija ,ka bedre ceļā nav ceļa gals. Sarunas notika pa 4 lielām tēmām, par kurām pazīstami Latvijā cilvēki dalījās savos pieredzes stāstos vai viedoklī, par vienu noteiktu tēmu. Man bija ļoti liels prieks, ka bija tāda iespēja paklausīties, jo šo pasākumu gaidīju ar lielu nepacietību. Sakarā ar to, ka sekoju šiem cilvēkiem arī ikdienā- internetā, bija interesanti paklausīties viņu stāstus, pieredzi. Biju izbrīnīta par dažu cilvēku stāstiem no pusaudžu gadiem, par atkarībām, kā viņi cīnījās ar to. Tika arī apspriesta tēma par mentālo veselību, uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi pamanīt to, nekautrēties lūgt un meklēt palīdzību. Ieguvu ļoti daudz atziņu un iedvesmu nepadoties ceļā, kā arī vairākus gudrus padomus .

Lauma: “Neformālā konference ‘’Rosinātava’’ deva lielisku iespēju uzzināt par veidiem, kā pārvarēt stresu, uzlabot attiecības ar vecākiem, kā arī partnerattiecības, cīnīties ar atkarībām un psiholoģisko vardarbību. Saistoši un interesanti ‘’rosinātāji’’  stāstīja savu pieredzi un sniedza noderīgus padomus. Man īpaši saistoša šķita tēma par stresa un veģetatīvās distonijas pārvarēšanu, jo tas mūsdienās skar daudzus. Diskusijā par attiecībām tika pārspriesti veidi, kā labāk komunicēt ar vecākiem, kur meklēt palīdzību, kā veidot stabilas attiecības. Sarunu blokā ‘’Bāc, iebraucu grāvī!’’ ‘’rosinātāji’’ dalījās savā pieredzē ar atkarībām. Konferences noslēgumā tika runāts par dažādiem vardarbības veidiem, kā šī pieredze ir mainījusi ‘’rosinātāju’’ dzīves. Manuprāt, ‘’Rosinātava’’ lika aizdomāties par to, kā izvēles, kuras mēs izdarām, ietekmēs mūsu nākotni.”

Radions:” I watched this Rosinatava live broadcast and I was very excited in this, because they talked about some kind of problems, and about inspiration for the students. The cast was very interesting and special for people who want to take a look on their future professions and to listen about the different difficulties that would probably be in their sphere of work. I very liked that the ”Rosinatava” invited some people from Latvia’s Universities who also talked about their experience and give us advise. Also there are some famous people who have been invited by ‘’Rosinatava’’ and talked about themselves, tell us what they do and how they actually became those person what their is. I really have been excited in this ”Rosinatava” and after the cast I thought a little bit more about my future, what profession i would study and also about the things that would be hard to do. Actually, I will try to do my best in this, because firstly I want to become a person who will be independent.”

Meinards: “Pēc piedalīšanās videokonferencē Rosinātava es ieguvu daudz noderīgas informācijas par to, kā uzlabot gan savu, gan man apkārtējo cilvēku mentālo veselību. Man ļoti patika šīs konferences dalībnieku pieeja mūsdienu jauniešu problēmām. Vairāki mūziķi, aktieri un sportisti atklāti runāja par jauniešiem aktuālām problēmām, piemēram, alkoholu, depresiju un narkotikām. Manuprāt daudzi jaunieši smēlās iedvesmu pēc šīs tiešraides un spēja izdarīt secinājumus. Domāju, ka šo konferenci bija vērts noklausīties arī mūsu vecākiem, jo tur tika doti vairāki padomi mūsu vecākiem. Vienīgais mīnuss šādiem pasākumiem ir tas, ka tie aizņem ļoti daudz laika un ir ļoti nogurdinoši. Labprāt piedalīšos vēl šādos līdzīgos pasākumos.”

Adriāns: “Rosinātava ir Biznesa augstskolas „Turība” studentu radīts aktīvās domāšanas pasākums vidusskolēniem bez maksas. Šoreiz Rosinātava notika Facebook vietnē. Šajā pasākumā piedalījās skolēni, skolotāji un vairākas pazīstamas latviešu personības, kuri dalās ar savu pieredzi un jūtām, lai uzrunātu, motivētu un iedrošinātu jauniešus. Šoreiz tēmas bija par mentālo veselību, kas, manuprāt, kļuva par vienu no akūtākajām tēmām ne tikai COVID-19 pandēmijas laikā, bet arī visumā, un nereti tā tēma tiek atstāta novārtā. Pasākuma mērķis ir uzrunāt un palīdzēt ikvienam jaunietim, kas vēlas būt sadzirdēts un saglabāt savu unikalitāti mūsdienu vidē. Man šī pasākuma iniciatīva patika, jo, pirmkārt, tika iesaistīti jaunieši, tas ir, notika 4 dažādi konkursi un varēja iegūt pārsteidzošas balvas. Otrkārt, mani saistīja vecāku paaudžu dzīves stāsti, un tie bija patiesībā pamācoši. Treškārt, cilvēku atvērtība ir novērtējama šajā pasākumā, un dalībniekiem nebija īpaši bail runāt par tādām personīgām tēmām kā narkotikas, mīlestību un mobingu, jo katrs ar šo kādu dienu dzīvē var saskarties. Nobeigumam es vēlos teikt, ka Rosinātava ir unikāls pasākums ne tikai vidusskolēniem, bet arī vecākiem cilvēkiem, kas vēlas būt informētam par dažādām dzīves tēmām. Es ļoti ceru, ka šis projekts tiks tālāk virzīts arī nākotnē.”

Aija: ” Man bija iespēja piedalīties tiešsaistes pasākumā “Rosinātava”, ko organizēja Biznesa augstskolas “Turība” studenti. Pasākums bija ļoti iedvesmojošs un noderīgs.Daudzas populāras latviešu slavenības padalījās ar savu dzīves stāstu, problēmām, ar kurām saskarās un spēka garu, kas palīdzēja pārvarēt grūtības. Man šķiet, ka tā bija unikāla iespēja uzzināt par šiem cilvēkiem kaut ko jaunu, jo es jau iepriekš dažus zināju, piemēram, Evelīnu Pārkeri, Leldi Ceriņu, Miku Dukuru. Vienīgais, kas man šķita pārspīlēts, stāsti par atkarībām un vielu lietošanu, jo manā dzīvē nav tādas problēmas, un es ar to nesaskaros. Vislabāk man patika Dārtas Danevičas stāstījums, jo tas ir tuvāks manai dzīvei un bija patiešām interesants. Viņa stāstīja par savu spontāno izvēli, kā viņa kļuva par aktrisi, par to, ka viņai arī bija stress no tā, ka viņa ir izcilniece, visu māk un zina, visas durvis viņai ir atvērtas, bet nav nekā tāda, kas viņai tiešām patiktu. Tas man lika aizdomāties par savu profesijas izvēli un nākotni kopumā.”

Rianda: “Rosinātavā” tika apspriestas dažādas tēmas, kas mūsdienās ir aktuālas – apsmiešana, mobings, mentālā veselība, attiecības ar vecākiem un vienaudžiem, atkarībās. Bija interesanti uzklausīt Latvijā atpazīstamu cilvēku stāstus, kam viņi ir gājuši cauri līdz nonāca vietā, kur ir pašlaik. Es apbrīnoju rosinātāju drosmi runāt par šīm tēmām, stāstīt par savu pieredzi un tik daudz cilvēkiem atklāt tēmas, kuras mūsdienu sabiedrībā bieži vien netiek apskatītas to sarežģītības dēļ Man prieks, ka ir cilvēki, kas gatavi šo aktualizēt un par to runāt, lai izglītotu mūs visus un iedvesmotu darīt labāk. Rosinātāju dēļ esmu sapratusi, ka neviena dzīve nav perfekta, ir “bedres”, kuras vienkārši ir jāpārvar un jādodas pretī saviem mērķiem.”

Ģirts: “Rosinātava” ir neformāla un radoša, Turības studentu rīkota, konference vidusskolēniem, kurā pazīstamas personas dalās savā pieredzē. Tā tika rīkota 24. Februārī, raidīta viņu Facebook mājaslapā tiešraidē. Jauniešus uzrunāja un iedrošināja tādas personības, kā Emīlija Sama, Dārta Daneviča, Nauris Brikmanis un citi.

Man šis pasākums bija noderīgs, jo tajā runāja par man kā pusaudzim saistošām tēmām- mācības, mentālās problēmas, karjeras izvēle, socializēšanās, motivācijas zudums. Piemēram, influencere Emīlija Sama pauda domu, ka lielākā daļa šī brīža problēmu ir laicīgas, un tās nebūs aktuālas pēc kāda laika. Dārta Daneviča dalījās savā studiju pieredzē, viņa apgalvo, ka mēģināt dažādas iespējas un mainīt karjeras virzienu ir normāli. Ilgstošās karantīnas ietekmē man, tāpat kā daudziem, notika motivācijas zudums, bet šis pasākums zināmā mērā samazināja manas raizes un rūpes. Man ļoti patika paklausīties par uzaicināto cilvēku jaunības piedzīvojumiem un pieredzi.

“Rosinātavas” pasākums bija laba iespēja nedaudz novērsties no apnikušās nīkšanas rutīnā. Šo pieredzi es uzskatu par noderīgu, pat iedvesmojošu. Es ieguvu pozitīvas emocijas un nenožēloju, ka piedalījos.

Helēna: Iespēja piedalīties tiešsaistes konferencē “Rosinātava” bija nepieciešama tieši šajā brīdī, jo tika apspriestas un analizētas daudzas problēmas, ar kurām pandēmijas laikā gan es, gan, manuprāt, citi jaunieši saskaras savā ikdienā.

Pasākums bija sadalīts vairākās daļās, no kurām mani visvairāk ieintriģēja pirmā – individuālās pieredzes izklāsti – un otrā – diskusija par dažādām attiecībām. Tādi uzaicinātie viesi jeb rosinātāji, kas man visspilgtāk palika atmiņā, kā influencere Emīlija Sama, aktrise Dārta Daneviča, humorists Nauris Brikmanis, uzņēmēja Gundega Skudriņa un mūziķis Rick Feds spēja uzrunāt ar saviem personīgajiem dzīves pārbaudījumu stāstiem par depresijas, stresa, panikas, atkarību pārvarēšanu, kā arī sniedza lieliskus padomus radušos sarežģījumu pārvarēšanā, piemēram, jāizprot savas vajadzības un bailes, jāmeklē palīdzība, jāsāk tieši tagad, jāveic atklātas sarunas utt. Apspriestajām tēmām Latvijā netiek piešķirta pienācīga uzmanība, un tāda veida konferences sekmē ne vien to aktualitātes apziņu, bet arī palīdz pilnveidot labklājību individuālā un sabiedriskā līmenī.

Neformālās izglītības līdzdalībai būtu jānorisinās biežāk, jo “Rosinātava” sniedza tiešām noderīgu iedvesmu un motivēja nepadoties, neskatoties uz sarežģītajiem apstākļiem skolā, ģimenē un savu personīgo vērtību meklējumos.

Alens: Pasākuma laikā es guvu pietiekami daudz atziņu. Patika tas, ka tika uzaicināti daudz dažādu cilvēku, kuri ar saviem stāstiem veicināja pārdomas par turpmāko dzīvi. Bija forši, ka deva iespēju laimēt dažādas balvas, piedaloties viktorīnās. No vienas puses pasākums bija foršs un interesants, taču Covid 19 dēļ bija jāpavada 5 stundas pie datora, un tas bija diezgan nogurdinoši. Viss bija apdomāts un sarunām izvēlētas tik tiešām aktuālas tēmas. Iepriecināja tas, ka pasākums tika sadalīts daudzos atsevišķos sarunu blokos un to starpā bija izvietotas dažādas izklaides un viktorīnas. Kopumā es esmu apmierināts par savu veltīto laiku Facebook tiešraidei, un es noteikti guvu jaunu pieredzi.

Emīls: Pirms pasākuma manas domas par to bija visai skeptiskas, bet kopš pagāja jau tikai piecas minūtes no sākuma, es sapratu, ka tas varētu būt ļoti interesanti un šajos laikos būtiski. Pirmās rosinātājas – Emīlijas runa bija ļoti jēgpilna un lika padomāt par dažām lietām divreiz, kā arī paskatīties uz visu no cita skatu punkta. Kaspara runa arī lika saprast jau zināmas lietas, ka narkotikas ne pie kā laba nenovedīs un cik daudz var zaudēt, nedarot neko īpašu. Man ļoti patika konkursi, kas bija kā atpūtas pauzes, vienā es gandrīz uzvarēju, bet paliku ceturtais. Manuprāt, vispār visa ideja, ka ir uzticības tālrunis, uzstājas personas, par kurām mēs iepriekš varbūt nebijām aizdomājušies, ka viņiem varētu būt kādas problēmas un arī pat sīkums kā pauzes ar konkursiem ir ļoti labs salikums, kas spēj gan ieinteresēt jauniešus, gan vērst uzmanību problēmām un arī sagādāt kādu balvu.

Lauma: Es piedalījos konferencē “Rosinātava”, kur sabiedrībā zināmi cilvēki dalījās ar saviem pieredzes stāstiem.  Agrāk es par to nebiju pat dzirdējusi, taču tagad es plānoju piedalīties arī nākamgad.

“Rosinātavā” runāja par dažādam mentālās veselības problēmām, par mobingu, par attiecībām ģimenē, kā arī romantiskajām attiecībām, un par atkarībām. Manuprāt, visas šīs tēmas mūsdienās ir ļoti aktuālas, īpaši jauniešu vidū.

Man bija zināmi daudzi cilvēki, kas dalījās ar pieredzes stāstiem, taču pirms tam es neapzinājos, kam viņi visi ir gājuši cauri. Piemēram, influecere Emīlija Sama stāstīja par depresiju, aktrise Dārta Daneviča – par panikas lēkmēm, mūziķis Miks Dukurs – par savu alkohola atkarību u.c.

Es uzskatu, ka šāda konference varētu palīdzēt un iedvesmot jauniešus, kas saskaras ar kādām problēmām. Manuprāt, par „Rosinātavā” aizskartajām tēmām vajadzētu runāt vairāk, piemēram, skolā vai ģimenēs.

 

Sagatavoja Sarmīte Arbidāne, direktora vietniece audzināšanas jomā