Dzimtās valodas diena

Starptautiskā dzimtās valodas diena  tiek svinēta 21.februārī. Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību dzimtās valodas vērtībai un skaistumam.21. gadsimtā ikviena valoda ir unikāls cilvēces kultūras mantojums, etnosu identitātes pamats. Valodu un kultūru dažādība ir cilvēces un civilizācijas bagātība. Valodas vairs netiek uztvertas tikai kā saziņas avots – valoda ir nacionālās identitātes pamats. Vispārējās globalizācijas, sociāli demogrāfisko jautājumu mūžīgi mainīgajā situācijā un valodu konkurences apstākļos mūsu uzdevums ir strādāt, lai ne tikai saglabātu latviešu valodu un nodrošinātu tās lietojumu, bet arī rūpētos par tās attīstību.

22.februārī Rēzeknes pilsētas vispārizglītojošo skolu 7.-8.klases skolēni tika aicināti uz Dzimtās valodas dienas pasākumu attālināti. Pasākumā piedalījās 6 skolēnu komandas no Rēzeknes skolām – Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas, Rēzeknes Katoļu vidusskolas, Rēzeknes 5.vidusskolas un Rēzeknes Valsts 1.ģimnāzijas. Tika piedāvāti erudīcijas uzdevumi, nosakot izlokšņu vārdu un literārās valodas vārdu skaidrojumu, latviešu valodnieku īsbiogrāfiski apraksti, latviešu dzejnieku (Māras Zālītes, Jāņa Petera, Leona Brieža, Aspazijas, Ineses Zanderes, Annas Rancānes, Vizmas Belševicas) tekstu un komponista Raimonda Paula kompozīciju atpazīšanas noteikšana, teātra mākslas elementu iekļaušana un izpausme radošā darbībā, atveidojot literāras pasakas tēlus.
Paldies latviešu valodas un literatūras skolotājām Mārai Gražulei, Birutai Vaivodei, Anitai Klovānei, Inesei Višķerei, Rutai Geidānei, Diānai Sergeiceva un Indrai Gailītei par skolēnu komandu sagatavošanu, līdzdarbošanos un atsaucību pasākuma īstenošanā!

Irēna Prikule un Anita Deksne,

Valodas (latviešu valoda) mācību jomas un Kultūras izpratnes un pašizpausmes mākslā mācību jomas koordinatores