Erasmus projekta aktivitātes

No 9.līdz 13.februārim Rēzeknes Valsts 1.ģimnāzijas skolēnu (Rolands Barkāns, Lauma Skarbinīka, Agita Arbidāne, Justīne Puriņa, Elizabete Rupā, Dins Mironovs, Renāts Vasiļjevs) un skolotāju (Olga Supe, Rita Kļaviņa, Anita Deksne, Jānis Keišs) projekta “Uso adecuado e inadecuado de las nuevas technologias. Creando un canal de ciencias en Youtube” grupa pēc IES Princesa Galiana skolas uzaicinājuma devās mobilitāšu braucienā uz Spānijas pilsētu Toledo, kas atrodas Spānijas centrālajā daļā, 70 km attālumā uz dienvidiem no  Madrides. 1986. gadā Toledo vēsturiskā pilsēta ir tikusi iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā par savu kultūras un vēsturisko mantojumu kā viena no Spānijas karalistes galvaspilsētām un kristiešu, musulmaņu un ebreju līdzāsdzīvošanu pilsētā. Toledo ir dzimuši vai dzīvojuši vairāki pasaulē pazīstami cilvēki un mākslinieki, tai skaitā Toledo Eleanora un El Greko.

Aktivitāšu ietvaros notika tematiskas nodarbības par kiberdrošību internetvidē, izzinošas ekskursijas, tika apmeklēta Toledo reģionālā bibliotēka, pilsētas rātsnams, katedrāle. Projekta dalībnieki apmeklēja Madridi un Spānijas nacionālo muzeju, kurā izvietota viena no Eiropas lielākajām mākslas darbu kolekcijām no 12. gadsimta sākuma līdz 19. gadsimta sākumam.

Aktivitātes tika vērstas uz to, lai palīdzētu pilnveidoties skolām kā organizācijām un palielinātu spēju strādāt starptautisku projektu ietvaros, kā arī paaugstinātu savu kapacitāti darboties starptautiskā līmenī, apmainīties un salīdzināt idejas, prakses un metodes.

Šī  Erasmus + projekta ietvaros nākamās aktivitātes ir gaidāmas aprīlī, kad Rēzeknes Valsts 1.ģimnāzijā no 6.līdz 10.aprīlim viesosies Sofijas 149.skolas  partneri no Bulgārijas.

Informācija spāņu valodā par projekta aktivitātēm atrodama http://www.iesprincesagaliana.com/2020/02/erasmus-ciencias-primer-dia-de-trabajo.html

 

20200210_09372520200210_09462820200210_17444720200210_18555320200210_17593420200211_17473620200213_13330820200211_175130

Anita Deksne, projekta koordinatore

Skolēnu Laumas Skarbinīkas un Rolanda Barkāna viedoklis un atziņas par mobilitātēm projektā.

2020. gada 9. – 13. februārī septiņiem Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas skolēniem bija lieliska iespēja viesoties Toledo pilsētā Spānijā Erasmus+ projekta ietvaros. Šajā laikā jaunieši iesaistījās interesantā kiberdrošības nodarbībā, kas deva vērtīgu pieredzi un zināšanas par interneta vidi un nozīmi mūsu ikdienā. Skolēni piedalījās arī īsfilmas scenārija veidošanā par kiberhuligānismu, ko līdz galam īstenos septembī Rēzeknē. Bija ļoti aizraujoši vērot ar ķīmiju un fiziku saistītos eksperimentus, kurus prasmīgi demonstrēja spāņu jaunieši.

Mūsu skolēniem radās lielisks un pozitīvs iespaids par Spānijas kultūru, cilvēkiem un dabu. Skolas kolektīvs apmeklēja ļoti daudzas nozīmīgas vietas Toledo pilsētā, kā, piemēram, vizīte pilsētas rātsnamā bija ļoti jauka un sirsnīga. Pilsētu ietver upe un kalni, kas veido neaprakstāmu ainavu, un apbrīnojamā arhitektūra ļāva iejusties kādā spāņu filmā, atstājot neaizmirstamas emocijas. Izcilā Toledo katedrāle un citas ietekmīgas reliģskās un vēsturiskās ēkas ļāva izprast spāņu kultūras svarīgākos elementus un vērtības.

Gan spāņu skolotāji, gan skolēni bija ļoti viesmīlīgi, jauki un pieklājīgi. Viņi vienmēr uzņēma, sagaidīja un pavadīja mūsu skolas kolektīvu, kas radīja burvīgu iespaidu par Spānijas sabiedrību un tautu kopumā.

Pēdējā dienā piedzīvojumi nebeidzās, jo kopā ar spāņu jauniešiem braucām uz Spānijas galvaspilsētu Madridi, kur IES Princesa Galiana skolas mākslas skolotājs aizraujoši novadīja ekskursiju Prado muzejā un Retiro parkā.

Skolēniem un skolotājiem radās lielisks priekšstats par Spānijas kultūtu un sabiedrību. Tika iepazīta gan viņu skolu sistēma, gan mācību process, iegūtas daudz jaunas zināšanas un brīnišķīgi pavadīts laiks, kas notekti vēl ilgi paliks atmiņā.